معرفی چندتا از غذاهای محلی بلوچستان
::: در حال بارگیری لطفا صبر کنید :::
معرفی چندتا از غذاهای محلی بلوچستان
www.rozex.rozblog.com
نام کاربری : پسورد : یا عضویت | رمز عبور را فراموش کردم

صفحه اصلیخوراکی ها و غذاها محلی بلوچستانمعرفی چندتا از غذاهای محلی بلوچستان

تعداد بازدید : 1910
نویسنده پیام
mesbahrayaneh آفلاین
کاربر انجمن

ارسال‌ها : 68
عضويت : 20 /6 /1392
سن : 18
یاهو : mesbahrayaneh@chmail.ir
تشکر ها: 5
تشکر شده : 20
معرفی چندتا از غذاهای محلی بلوچستان
غذاهای بلوچی نیز مثل بقیه غذاهای ایرانی اند . با توجه به غلبه دامپروری در منطقه عنصر اصلی و محوری غذاهای این منطقه را گوشت تشکیل می دهد . بعد از گوشت این خرماست که برای مردم نقش محوری در تولید خوراکی بازی می کند . جالب اینجاست که برخلاف تصور عمومی در دوره کنونی این منطقه محل مناسبی برای کشت برنج است و در مکُران برنج نیز به خوبی کاشته می شود . نکته ای که برخلاف موقعیت جغرافیایی منطقه در رفتار غذایی مردم بلوچستان می توان دید این است که این مردم خیلی کمتر از چاشنی های تند بهره می برند . بلوچستان همچوار با کشور پاکستان است و رفت و آمدهای بسیاری به این کشور و همین طور کشور هندوستان وجود دارد اما رنگ و بویی از غذاهای پاکستانی یا هندی در آن دیده نمی شود . این نکته مقایسه ای است بین عادت های غذایی مردم جنوبی کشور در خوزستان ، بوشهر و هرمزگان و استفاده بسیار از چاشنی های تند .
با این وصف می توان شیرینی یا غذایی کامل با مواد اولیه خرما و روغن حیوانی با نام «چنگال» تهیه کرد . همچنین «تنورچه» کبابی از گوشت گوسفند است که روش پختی کاملاً متفاوت دارد . «تباهگ» گوشتی نمک سود شده است که برای نگهداری و تهیه استانبلی بلوچی استفاده می شود . «دوغ پا» دیگر غذای خاص بلوچهاست که نوعی خورشت است اما به جای آب با دوغ جا انداخته می شود .
- چنگال :
«چنگال» در واقع پذیرایی عشایر بلوچ از میهمانان خود است . آنها از میهمانان خود با چنگال و دوغ پذیرایی می کنند به ویژه در ماه مبارک رمضان این شیرینی - غذا سفره افطار را نیز رنگ و روی می بخشد . شاید وجه تسمیه آن از این رو باشد که در تهیه این غذا چنگ زدن عامل اصلی تولید است .
مواد اولیه برای تهیه چنگال ؛ آرد ، خرما و روغن حیوانی است . بلوچ ها ابتدا آرد و آب را مخلوط می کنند و در شرایطی که این مخلوط هنوز به خمیر تبدیل نشده است آن را به ضخامت حدود ۱سانتی متر روی تابه می اندازند و می گذارند تا اندکی خود را بگیرد و بپزد .
اگر این مخلوط آب و آرد نازکتر شود نانی از آن به دست می آید . ولی برای چنگال ضخامت یکسانتی متری مناسب است . پس از آنکه این خمیر نیم پز شد آن را بر می دارند و به تناسب حجمی که می خواهند چنگال درست کنند از این نان نیم پز درست می کنند . بعد خرما را در ظرفی دهن گشاد می ریزند . نان نیم پز را درون همین ظرف خرد می کنند یا به عبارت دیگر تکه تکه می کنند .
این دو را با هم ورز می دهند و چمگ می زنند به گونه ای که هسته های خرما از درون آن بیرون می آید و هم می توان هسته ها را جدا کرد و هم نان و خرما را خوب به خورد هم می دهند . این کار تا جایی پیش می رود که دیگر نتوان تشخیص داد نان است یا خرما . حال نوبت افزودن روغن است . برای افزودن روغن آن را با همراه کمی پیاز خرد شده داغ می کنند و قبل از آنکه روغن چنان داغ شود که پیازها بسوزند آن را از روی شعله برداشته و به مخلوط نان و خرما می افزایند تا این مخلوط نرم شود و نه بیشتر .
امروزه چنگال را با خلال بادام و پسته تزئین می کنند و بعد برای پذیرایی می آورند .
- تنورچه :
«تنورچه» نیز نام خود را از محل پخت خود گرفته است . تنورچه را معمولاً به دو صورت آماده پذیرایی می کنند . یکی به شکل سیخ زدن گوشت گوسفند و دیگری به شکل کامل کباب شده( قوزی) . در هر دو روش نیاز به تنور است . در روش سیخ زدن ، گوشت گوسفندی را ذبح و آن را به قطعات درشت خرد می کنند . سپس هر قطعه بزرگ را به سیخی از چوب نخل می کشند . سیخ ها را زمانی در تنور قرار می دهند که ذغال های دورن تنور گداخته و قرمز شده باشند . در این مرحله اگر بخواهند کباب مورد نظر آبدار شود ظرفی از آب را روی ذغالها درون تنور قرار می دهند .
سیخ ها را دور تا دور ظرف آب به دیواره تنور ایستاده قرار می دهند . این کار باعث می شود گوشت به اصطلاح بخارپز هم بشود . بعد از این مرحله در تنور را با سینی یا هر وسیله دیگری که مقاوم در برابر حرارت باشد می پوشانند و روی آن را با کاهگل می پوشانند . البته تنور مثل همه تنورها از زیر ورودی هوا دارد و این حالت را بین ۴۵ دقیقه تا ۱ساعت نگاه می دارند . البته باز هم این زمان به گوشت های به سیخ کشیده شده بستگی دارد . سپس نوبت به صرف آن کباب مخصوص بلوچی می رسد . این کباب را به تنهایی یا با پلوسفید سرو می کنند . در روش دیگر طبخ ، یک گوسفند را متناسب با اندازه تنور ذبح کرده و دورن آن را خالی می کنند . پس از آماده شدن گوسفند آن را با نخی مناسب که در برابر حرارت از بین نرود می بندند . سپس آن را درون تنوری که ذغالهایش گداخته است قرار می دهند . باز هم باید درِ تنور را با کاهگل بپوشانند و همان زمان را به انتظار بنشینند .
- تباهگ :
این کار روشی برای نگهداری گوشت بوده است . اینک نیز این روش متداول است . ماحصل این نوع نگهداری هم به تنهایی قابل خوردن است و هم به عنوان گوشت استانبلی بلوچی . معمولاً اواسط پاییز و با رو به سرما گذاشتن هوا گوسفندان را پروار کرده و از یکسو برای گرفتن روغن حیوانی و از سوی دیگر برای تهیه گوشت از آن استفاده می کردند . گرچه اینک نیروی برق و دستگاه های خنک کننده از قبیل یخچال به زندگی همه وارد شده است اما همچنان این کار انجام می گیرد . البته زمان دیگری نیز هست که بلوچ ها برای تهیه تباهگ دست به کار می شوند و آن زمان «عید قربان» است که گوشت قربانی فراوان می شود . در این روش پودر انار و نمک را به گوشت اضافه می کردند و ماحصل آن را بعد از اندکی که نور آفتاب برآن می تابید درون مشک ریخته و می بستند . این گوشت بعد از مدتی قابل خوردن بود . علاوه بر این همین گوشت را برای تهیه استانبلی بلوچی استفاده می کنند .
- دوغ پا :
«دوغ پا» خورشتی با گوشت است که به جای آب برای جاانداختن و طبخ آن از دوغ استفاده می شود . این روش نیز متأثر از دامپرور بودن بلوچ هاست . دوغ یکی از فراورده های متداول دامپروران است و در بلوچستان وقتی به میان عشایر و دامپروران بروید در نخستین گام بعد از تعارف آب از شما با شیرشتر یا دوغ به عنوان نوشیدنی پذیرایی می کنند.

دوشنبه 25 فروردین 1393 - 08:56
وب کاربر ارسال پیام نقل قول تشکر گزارش
تشکر شده: 1 کاربر از mesbahrayaneh به خاطر این مطلب مفید تشکر کرده اند: irandegani &
taha آفلاین


ارسال‌ها : 318
عضويت : 29 /6 /1392
تشکرها : 52
تشکر شده : 27
پاسخ : 1 RE معرفی چندتا از غذاهای محلی بلوچستان :
آدم که این متن رو بخونه دلش آب میشه پ بهتر که نخونیمش،مرسی مصباح

امضای کاربر :
سه شنبه 26 فروردین 1393 - 10:07
ارسال پیام نقل قول تشکر گزارش
daroosazjavan آفلاین



ارسال‌ها : 312
عضويت : 28 /6 /1392
محل زندگي : khash
سن : 24
شناسه ياهو : hamed.dadkan@yahoo.com
تشکرها : 30
تشکر شده : 27
پاسخ : 2 RE معرفی چندتا از غذاهای محلی بلوچستان :
حتوک شیلانچ رو هم مینوشتی بسیار زیبا ممنون بخاطر مطلبتون

امضای کاربر : یادمان باشد از امروز خطایی نکنیم
گر که در خویش شکستیم صدایی نکنیم
پر پروانه شکستن هنر انسان نیست
گر شکستیم ز غفلت من و مایی نکنیم
یادمان باشد اگر شاخه گلی را چیدیم
وقت پرپر شدنش ساز و نوایی نکنیم
یادمان باشد اگر خاطرمان تنها ماند
طلب عشق ز هر بی سرو پایی نکنیم.
سه شنبه 26 فروردین 1393 - 13:47
ارسال پیام وب کاربر نقل قول تشکر گزارش
irandegani آفلاین


ارسال‌ها : 230
عضويت : 20 /6 /1392
محل زندگي : ...
سن : 23
تشکرها : 37
تشکر شده : 24
پاسخ : 3 RE معرفی چندتا از غذاهای محلی بلوچستان :
مرسی عالی بود،
کاملا درسته فکر نکم تو هیچ جای کشور به اندازه ی بلوچستان مصرفی گوشت داشته باشن،از طرفی بیشترین شترهای کشور که چندین هزار نفر شتر هستند در بلوچستان هست.‏
تباهگ هم واقعا یکی از بهترین نوع غذاهای محلی بلوچستانه

دوشنبه 01 اردیبهشت 1393 - 09:57
ارسال پیام وب کاربر نقل قول تشکر گزارش
mehran آفلاین
کاربر انجمن

ارسال‌ها : 191
عضويت : 23 /7 /1392
محل زندگي : خاش
سن : 20
تشکرها : 17
تشکر شده : 18
پاسخ : 4 RE معرفی چندتا از غذاهای محلی بلوچستان :
هر چی از غذاهای محلی بلوچستان بگیم کم گفتیم واقعا دهن آدم آب میوفته

امضای کاربر : داشتن یه حامی شیرین ترین چیز تو زندگی آدمه چه زن باشه،چه مرد.
چهارشنبه 03 اردیبهشت 1393 - 12:47
ارسال پیام نقل قول تشکر گزارش
tourbin آنلاین آفلاین
[avatar_answertourbin]
[starstourbin]
[rankingtourbin]

ارسال‌ها : [Count_Alltourbin]
عضويت : [registerdatetourbin]
محل زندگي : [citytourbin]
سن : [age_answertourbin]
شناسه ياهو : [yahootourbin]
تعداد اخطار: [warningtourbin]
تشکرها : [thankstourbin]
تشکر شده : [thankstourbin]
پاسخ : 6 RE معرفی چندتا از غذاهای محلی بلوچستان :
رستورانی هست که این غذاها رو داشته باشه.من احتمالا اردیبهشت و خرداد قصد سفر دارم به زاهدان.

امضای کاربر : [emzatourbin]
یکشنبه 10 اردیبهشت 1396 - 12:52
ارسال پیام وب کاربر نقل قول تشکر گزارش



برای ارسال پاسخ ابتدا باید لوگین یا ثبت نام کنید.



تمامي حقوق محفوظ است . طراح قالبــــ : روزیکســــ